Lukk

Bli lærebokforfatter!

Underviser du innen helse- og sosialfag og har idé til en lærebok studentene kan ha nytte av? Da bør du søke Universitetsforlagets stipend.

– Hvis du sitter på en god idé, er det ingen grunn til å ikke prøve, sier lege og kommende lærebokforfatter Karianne Haga.

I fjor fikk Haga stipend fra Universitetsforlaget til å skrive lærebok i anatomi og fysiologi for sykepleiere.

I år utlyser Universitetsforlaget nok et lærebokstipend – denne gangen spesifikt for fagene sykepleie, vernepleie, barnevern eller sosialt arbeid.

Selv underviste Haga sykepleierstudenter da hun fikk ideen til en ny lærebok: Hun savnet en enkel og lettfattelig bok om fysiologi og anatomi som samtidig ga studentene et solid kunnskapsgrunnlag.

Karianne Haga fikk i fjor stipend til å skrive lærebok i anatomi og fysiologi for sykepleiere.  Foto: Yngre legers forening

– Læreboka vi brukte, var for omstendelig og detaljert til at studentene hadde tid til å dykke inn i den. Mange endte med å ikke lese boka i det hele tatt, forteller Haga, som nå jobber med den kommende boka Anatomi og fysiologi på 1–2–3.

Store studentgrupper

Årets stipender til lærebokideer i helse- og sosialfagene utgjør en samlet pott på 100 000 kroner og deles ut innen utgangen av desember 2020.

Mariann Bakken, forlagsredaktør for medisin, psykologi og helsefag i Universitetsforlaget, oppfordrer alle med relevant undervisningserfaring til å søke, enten de er debutanter eller har skrevet flere lærebøker tidligere.

– Hvis du har undervist bachelorstudenter på studiene i sykepleie, vernepleie, barnevern eller sosialt arbeid og har idé til en lærebok, er det bare å søke stipendet, sier Bakken.

Årsakene til at årets stipend rettes mot helse- og sosialfag, er store studentgrupper på fagene og nylig vedtatte nasjonale retningslinjer for samtlige helsefagsstudier, forteller hun.

Søknaden skal inneholde en kort prosjektbeskrivelse, en tentativ innholdsfortegnelse og en liten prøvetekst.

– En god prosjektbeskrivelse er kortfattet, engasjerende og presis, og viser at søkeren kjenner målgruppa – altså studentene – godt, sier Bakken.

Kjenn ditt publikum

Også Karianne Haga trekker fram studentene som et sentralt stikkord for en god prosjektbeskrivelse:

– Det er viktig å tenke gjennom hvem målgruppa er, og hva leserne skal få ut av boka, tipser hun.

– Når du skal forfatte en prosjektbeskrivelse, kan det også være lurt å tenke overordnet gjennom hva du skal vise før du begynner å skrive. For meg fungerte det dessuten godt å skrive en stikkordmessig oppbygning for hvert kapittel.

En god lærebok bør formidle konkrete budskap på en enkel måte så studenten ikke trenger å slå opp masse underveis, mener Haga.

– De beste lærebøkene holder dessuten balansen mellom lettfattelighet og utførlighet. De bør ikke være for spesialiserte og detaljerte for målgruppa, samtidig som de bør være grundige og ikke for overfladiske.

Fristen for å søke lærebokstipend for helse- og sosialfagene er 15. oktober 2020.

hit for å lese mer og søke stipend!

0 kommentar(er).

Takk! Din kommentar vil nå bli moderert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.
Obligatoriske felt er merket med *