Lurer du på om du skal gi ut bok? Eller om du i det hele tatt skal ta kontakt med et forlag? Her er grunnen til at jeg valgte å ringe Universitetsforlaget da jeg lurte på om ideen til min første fagbok kunne havne mellom to permer.
Bokdrøm? Ti grunner til å kontakte et forlag

1.Coaching og motivasjon
Når du gir ut på et forlag, er du aldri alene med bokprosjektet ditt (selv om det føles slik i sene nattetimer). Å kunne diskutere med en fagperson som brenner for boken din og kjenner markedet, er uvurderlig.
2. Hyggelige medarbeidere
Alle forlag jeg har vært borti, er flinke til å ta vare på forfatterne sine og alle andre som havner hos dem av forskjellige grunner. Jeg føler meg alltid velkommen i gangene, uansett hvilket forlag jeg har vært på besøk hos.
3. Kvalitetskontroll
Selv om jeg kan være både rotete og upresis når jeg skriver, vet jeg at jeg ikke slipper unna når en redaktør og korrekturleser sikrer kvaliteten. (NB: Dette kan være ganske frustrerende når du tror at boka ENDELIG er ferdig, men det er verdt det.)
4. Hjelper til
Trenger du et ekstra puff? Sliter du med et vanskelig kapittel? Forlaget trår til med møter, kaffe og gode forslag som kan gi deg det puffet du trenger.
5. Lunsj
En matbit med redaktøren din er aldri å forakte. Særlig hvis du er sulten.
6. Markedsføring
Når du har et forlag, slipper du å sitte med garasjen full av bøker du ikke fikk solgt. True story.

7. Kreativitet …
Redaktører er alltid åpne for nye forslag til bøker fra forfatterne. Det er ikke sikkert at alle ideene dine blir noe av, men det er stas å kaste ball med en proff.
8. … og struktur
Forlagene holder seg med manuskoordinatorer som følger manuset fram til trykk. Alle skulle hatt en manuskoordinator her i livet. Da ville alt vært mye lettere. Og penere. Og ordentlig.
9. Navnet
Det ser bra ut å gi ut boken din på et skikkelig forlag, og navnet bærer bud om kvalitetssikring! Alle bøker (som jeg har lest, vel å merke!) som forfatteren har publisert selv, har mangler i struktur og/eller språk.
10. Design
Forlaget bruker dyktige designere og illustratører. Selv om det er det indre som teller, er det ekstra tillitvekkende med et tiltalende ytre.
Har du en uforløst idé som ingen andre har kommet på før deg? Ta sjansen på å kontakte et forlag! Det verste som skjer, er at du får et nei. Og da kan du likevel ha kommet et steg videre. Lykke til!
Christine Calvert er forfatter av «Skriv for nettet – kort og godt» og «Skriv så det selger» på Universitetsforlaget. Hun er høyskolelektor på Westerdals Oslo ACT og Norges eneste tekstdoktor.
Bærer du på en bokidé? Ta kontakt med Universitetsforlaget.