Lukk

Bokdrøm? Ti grunner til å kontakte et forlag

Lurer du på om du skal gi ut bok? Eller om du i det hele tatt skal ta kontakt med et forlag? Her er grunnen til at jeg valgte å ringe Universitetsforlaget da jeg lurte på om ideen til min første fagbok kunne havne mellom to permer.

Hvorfor-utgi-bok_Calvert_Universitetsforlaget
Alle skulle hatt en manuskoordinator her i livet, skriver Christine Calvert. Hvorfor bør du utgi boka di på et forlag, i stedet for å gjøre det selv?

1.Coaching og motivasjon

Når du gir ut på et forlag, er du aldri alene med bokprosjektet ditt (selv om det føles slik i sene nattetimer). Å kunne diskutere med en fagperson som brenner for boken din og kjenner markedet, er uvurderlig.

2. Hyggelige medarbeidere

Alle forlag jeg har vært borti, er flinke til å ta vare på forfatterne sine og alle andre som havner hos dem av forskjellige grunner. Jeg føler meg alltid velkommen i gangene, uansett hvilket forlag jeg har vært på besøk hos.

3. Kvalitetskontroll

Selv om jeg kan være både rotete og upresis når jeg skriver, vet jeg at jeg ikke slipper unna når en redaktør og korrekturleser sikrer kvaliteten. (NB: Dette kan være ganske frustrerende når du tror at boka ENDELIG er ferdig, men det er verdt det.)

4. Hjelper til

Trenger du et ekstra puff? Sliter du med et vanskelig kapittel? Forlaget trår til med møter, kaffe og gode forslag som kan gi deg det puffet du trenger.

5. Lunsj

En matbit med redaktøren din er aldri å forakte. Særlig hvis du er sulten.

6. Markedsføring

Når du har et forlag, slipper du å sitte med garasjen full av bøker du ikke fikk solgt. True story.

Christine Calvert
Christine Calvert er forfatter, høyskolelektor på Westerdals Oslo ACT og Norges eneste tekstdoktor. Foto: Peter Mydske

7. Kreativitet …

Redaktører er alltid åpne for nye forslag til bøker fra forfatterne. Det er ikke sikkert at alle ideene dine blir noe av, men det er stas å kaste ball med en proff.

8. … og struktur

Forlagene holder seg med manuskoordinatorer som følger manuset fram til trykk. Alle skulle hatt en manuskoordinator her i livet. Da ville alt vært mye lettere. Og penere. Og ordentlig.

9. Navnet

Det ser bra ut å gi ut boken din på et skikkelig forlag, og navnet bærer bud om kvalitetssikring! Alle bøker (som jeg har lest, vel å merke!) som forfatteren har publisert selv, har mangler i struktur og/eller språk.

10. Design

Forlaget bruker dyktige designere og illustratører. Selv om det er det indre som teller, er det ekstra tillitvekkende med et tiltalende ytre.

Har du en uforløst idé som ingen andre har kommet på før deg? Ta sjansen på å kontakte et forlag! Det verste som skjer, er at du får et nei. Og da kan du likevel ha kommet et steg videre. Lykke til!

Christine Calvert er forfatter av «Skriv for nettet – kort og godt» og «Skriv så det selger» på Universitetsforlaget. Hun er høyskolelektor på Westerdals Oslo ACT og Norges eneste tekstdoktor

 

Bærer du på en bokidé? Ta kontakt med Universitetsforlaget. 

0 kommentar(er).

Takk! Din kommentar vil nå bli moderert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.
Obligatoriske felt er merket med *