Det er viktig å forstå helheten mennesker og teknologi utgjør, mener Randi Kveine, aktuell med boka «Internkommunikasjon».
– Elsk den teknologiske utviklingen
Hvem: Randi Kveine, fagbokforfatter, foredragsholder, pedagog og sosionom.
Aktuell med: Internkommunikasjon, som nå kommer ut i oppdatert utgave med mye nytt stoff.
Hvorfor er boka di viktig?
– Internkommunikasjon kommer ofte i skyggen av den eksterne kommunikasjonen. God internkommunikasjon er en nøkkelfaktor for at organisasjoner skal lykkes. De tidligere utgavene av boka er solgt i 11 000 eksemplarer, så det er tydelig at temaet er viktig. Denne femte utgaven er gjennomgående oppdatert med femti prosent nytt stoff og ferske eksempler fra praksisfeltet. Alle som ønsker å være oppdatert på fagfeltet internkommunikasjon, bør lese boka.
Hva har drømmeleseren din forstått når hun har lest siste side?
– Jeg har mange typer drømmelesere, og jeg vil gjerne rette et spesifikt budskap til noen av dem:
Kjære kommunikatør: Ta med deg kommunikasjonsfagets menneskeforståelse inn i en digital tid, og bidra til at din organisasjon forblir moderne og målrettet. Det er i dette spennende mulighetsrommet fremtidens internkommunikasjon skapes og videreutvikles.
Kjære leder: Et omdømme bygges fra innsiden og ut via god og effektiv internkommunikasjon. Håper du blir inspirert av bokas mange caser om internkommunikasjon fra det moderne arbeidslivet innen både organisasjonsutvikling, krisekommunikasjon og effektmålinger.
Kjære student: Maskinbasert kommunikasjon er utviklet av mennesker for å håndtere menneskers behov. For å lykkes med internkommunikasjon trenger man en god forståelse av helheten som utgjøres av mennesker og teknologi. Elsk den teknologiske utviklingen, og studer dem som lykkes med ansikt-til-ansikt-kommunikasjon!

Hva leser du selv akkurat nå?
– Jeg leser flere sjangre samtidig. Akkurat nå leser jeg en meget god biografi av Arild Bye, Arne Paasche Aasen: Fra verdensrevolusjon til de nære ting. Politisk kulturhistorie er spennende! Jeg leser også Oslo, et eventyr: Litterære vandringer av Erik Fosnes Hansen. I tillegg leser jeg en drøss feelgood-bøker som sovemedisin.
Hva er favorittordet ditt?
– Jeg har to, ifølge dem som kjenner meg godt: algoritmer og metaperspektiv.
Hva er din favorittfagbok?
– Jeg har mange hyllemeter med oppdaterte, gode fagbøker som gir meg både innsikt og utsikt. Nå velger jeg selvsagt en favorittbok om internkommunikasjon: Internal Communications: A Manual for Practitioners av FitzPatrick, Valskov og Mounter.
Hvilken nålevende eller død person ville du helst skrevet fagbok sammen med?
– Jeg velger meg en høyst nålevende person: Gisle Erlien, mannen min. Jeg er heldig. Vi skriver faktisk allerede på en bok sammen, nemlig en guidebok for pårørende til alzheimerpasienter. Det skal bli en erfaringsbasert bok for allmennmarkedet, der vi gir våre råd knyttet til de ulike fasene for utviklingen av denne folkesykdommen.
Hva gjør deg mest fornøyd akkurat nå?
– Akkurat nå er det to ting: Det ene er at mange deltakere på Kommunikasjonsforeningens høstseminar fortalte meg at de ser frem til å lese den oppdaterte utgaven av Internkommunikasjon. Den andre tingen er at jeg er både fagbokforfatter og utøvende sanger, og dermed har mulighet til å leve av de tingene jeg liker aller best.
Og hva gjør deg mest opprørt?
– At rettsikkerheten til yngre mennesker med alzheimer ikke blir ivaretatt med mindre de har ressurssterke og kompetente pårørende som hjelpere. Dette skaper klasseforskjeller.