Mange tror at de ikke har anlegg for fysikk. Forfatter Anja Røyne håper hun kan vise dem at faget ikke er så uoverkommelig.
En kraftfull linse å forstå verden gjennom
Hvem: Anja Røyne, forsker og førstelektor i fysikk ved Universitetet i Oslo, vitenskapsformidler og tidligere Bragepris-vinner.
Aktuell med: Fysikk – enkelt forklart – en kortfattet gjennomgang av sentrale temaer i fysikken. Boka passer både for videregåendeelever og studenter på universitetsnivå.

– Hvorfor er boka di viktig?
– Fordi fysikken gir oss verktøy til å forstå hvordan naturen er skrudd sammen. Det er ikke så mange ligninger man egentlig trenger for å forstå mye av det som skjer rundt oss. Selv om bare noen få av oss faktisk blir fysikere, er det mange som lærer fysikk på skolen eller som en del av andre studier. Denne boka kan være en hjelp til de som trenger å friske opp fysikken de har lært tidligere, eller få forklart fysikken de studerer nå, fra en ny innfallsvinkel.
– Hva har drømmeleseren din forstått når hun har lest siste side?
– Jeg treffer mange studenter som har gått ut av videregående skole med et inntrykk av at de «ikke har anlegg for fysikk». Det er jo bare tull. Hvis jeg får velge en av disse til å være min drømmeleser, så håper jeg at boka får henne til å forstå at fysikken er helt overkommelig og ganske logisk.

– Hva leser du selv akkurat nå?
– Nå leser jeg endelig Tante Ulrikkes vei av Zeshan Shakar. Den er like bra som jeg håpet at den skulle være. Og så leser jeg en populærvitenskapelig bok om det som kalles klimafiksing: The planet remade av Oliver Morton. Den leser jeg fordi jeg selv holder på med å skrive en populærvitenskapelig bok (som kommer til høsten, håper jeg) om de tekniske løsningene vi kan tenkes å ta i bruk for å sørge for at vi får et levelig klima i fremtiden.
– Hva er favorittordet ditt?
– Storefri. I disse dager gjør det at barn fyker ut og hjemmekontoret blir rolig.
– Hva er din favorittfagbok?
– Den boka jeg har bladd mest i og hatt mest nytte av i forskningen min de siste årene, er Intermolecular and surface forces av Jacob Israelachvili. Jeg var heldig og fikk besøke gruppen hans i California i tre måneder i 2013. Han var virkelig et stort forbilde som forsker og vitenskapsmann, i tillegg til at han altså skrev denne veldig fine boka.

– Hvilken nålevende eller død person ville du helst skrevet fagbok sammen med?
– Jeg tror jeg ville valgt å skrive sammen med et levende menneske! Og hvorfor ikke da velge en som er full av både humør og energi, nemlig min UiO-kollega Alexander Sandtorv. Han har en imponerende produksjon av fagbøker, og om det skulle bli aktuelt med en kombinert fysikk- og kjemibok av noe slag, tror jeg det ville bli en fest å skrive sammen med ham.
– Hva gjør deg mest fornøyd akkurat nå?
– Denne uken er jeg både lettet og glad over at overgangen til digital undervisning har gått så bra som den har gått, takket være mine glitrende gode gruppelærere og tålmodige studenter.
– Hva gjør deg mest opprørt?
– Akkurat nå: Tanken på hvordan korona-situasjonen kommer til å bli i flyktningeleire og land med dårlig helsevesen. Huff.
Men det var kanskje en litt deprimerende avslutning på et hyggelig intervju? Jeg vil gjerne avslutte med å oppfordre alle til å ta en titt på Linnea Vestres illustrasjoner i Fysikk – enkelt forklart. Samarbeidet med henne var den morsomste delen av prosessen med å lage denne boka, og tegningene hennes burde være egnet til å få opp leserens humør noen hakk – uansett hvor dårlig utgangspunkt vi kanskje har akkurat nå.
Les mer om boka og bestill den her!