Er du ny på campus og lurer på hvordan du skal gripe an den nye tilværelsen? Forfatteren av Superstudent gir deg et forsprang med fem solide tips.
Fersk student? Slik får du en god start

– Selv husker jeg overgangen fra videregående skole til studentlivet som ganske overveldende, sier Olav Schewe, forfatteren av boka Superstudent.
– Du er faglig sett mye mer overlatt til seg selv enn før, samtidig som du befinner seg i en ny situasjon på mange andre områder: nye folk, nytt sted, nye bøker, ny bolig. Det kan bli mye på en gang.
Husk at nivået på universitet og høyskole er mye høyere enn på videregående.
Stort sprang i nivå
Selv er Schewe gjennomsnittseleven som klarte å bli toppstudent med toppkarakterer ved hjelp av smart studieteknikk og effektiv læring. Hans beste grep, læringsteknikker og motivasjonstips er samlet mellom to permer i Superstudent, som kom ut i ny og oppdatert utgave i fjor.
– Hvis jeg skulle gått tilbake og gitt meg selv som fersking ett eneste tips, måtte det vært dette: Finn noen å jobbe sammen med, og gjør det tidlig i semesteret!
Gode samarbeidspartnere er langt viktigere når man er student enn når man er elev, mener Schewe:
– Husk at nivået på universitet og høyskole er mye høyere enn på videregående. Det er uvurderlig å ha noen å diskutere med. Så forsøk å finne medstudenter som også er interessert i faget og i å oppnå gode resultater, oppfordrer han.

Finn balansen
Det er også viktig å huske å koble av og ha et sosialt liv, mener forfatteren.
– Men her er balanse et nøkkelord. Jeg tror det er viktig for motivasjonen å ta seg tid til å kose seg, være sosial og gå inn for å gjøre studieårene til en fin tid. Men mang en student har med letthet klart å feste bort både ett og to semestre, så det gjelder å finne balansen. Derfor er det fortsatt en god idé å peile seg ut samarbeidspartnere som også har lyst til å gjøre det bra.
Motivasjon og mestring er også nøkkelord, ifølge Schewe:
– Prøv å ikke bli demotivert hvis du sitter og baler med vanskelig stoff du ikke skjønner, det opplever alle av og til. Det kan være lurt å løfte hodet, kanskje prøve å finne en YouTube-video om samme tema, eller snakke med andre om stoffet, i stedet for å sitte og streve for lenge. Ikke drep motivasjonen!
Fem gode ferskingtips
Dette er Olav Schewes fem skreddersydde tips til deg som er helt fersk student:
- Finn noen å studere sammen med. En gruppe på et par–tre personer eller litt flere fungerer veldig bra. Ikke vær for mange – er dere seks stykker eller flere, blir det vanskeligere å samkjøre tidspunkter og la alle komme til orde.
- Husk at du ikke har tid til å lese hele pensum. Ikke la deg overvelde, tenk heller gjennom hva du skal bruke tiden din på. Still deg følgende spørsmål: Hva er det aller viktigste? Forestill deg deretter at du bare har tid til å gjøre halvparten. Hva ville du da gjort først? Det begynner du med.
- Sørg for å få utbytte av forelesningene. Husk å forberede deg, det er demotiverende å sitte i en forelesningssal og føle at man ikke skjønner noen ting. Ta gjerne notater underveis, men finn ut hva som funker for deg. For mange kan hektisk notering gjøre det vanskelig å følge med. I så fall er det lurt å ta færre notater og lytte i stedet.
- Test deg selv. Når du skal lære noe, er det ikke nok å bare lese og lytte. Snakk om stoffet selv, se om du klarer å gjengi poengene. Her kommer punkt 1 inn igjen: Det er viktig å snakke med likesinnede om faget! Forskning viser at en aktiv, samtalebasert måte å lære på får kunnskapen til å feste seg bedre.
- Spre ting ut i tid. I stedet for å jobbe intensivt med ett emne en hel dag i uka, er det bedre å jobbe med flere emner i litt kortere økter fordelt på flere dager i uka. Bryt det opp litt, konsentrer deg om to eller tre fag parallelt. Det er grundig dokumentert at når man bryter innlæringen ned i mindre økter og lar den synke inn over en lengre periode, fester det seg bedre i langtidshukommelsen.
Olav Schewes Superstudent er spekket med enda flere gode tips til både nye og mer erfarne studenter. Her finner du alt fra praktiske råd om hva du bør gjøre kvelden før eksamen, til notat- og leseteknikker, mentale teknikker og tips til planlegging av studiehverdagen. Les mer og bestill boka her!