Lukk

Fra Grini til Juridika

Manuset ble første gang nedskrevet på dopapir på Grini under andre verdenskrig. Nå er boka en del av Juridika, Universitetsforlagets største digitale satsning noensinne.

Hege Gundersen - forlagssjef - Universitetsforlaget
Forlagssjef Hege Gundersen skriver om forlagets nye satsing Juridika, som rommer Universitetsforlagets velkjente blå kommentarutgaver, i tillegg til faglitteratur og jusstidsskrifter.

Historien forteller at juristen Johs. Andenæs (1912–2003) fikk sin kone til å smugle ut disposisjonen til Statsforfatningen i Norge etter at hun besøkte ham der han satt i tysk fangenskap på Grini. Han skal ha gitt henne papirene med kommentaren: «Jeg har følelsen av at dette kommer til å bety mye for oss». Han fikk rett. Boka fikk ikke bare betydning for professor Andenæs’ karriere, den har formet norske jurister i de over 70 årene som har gått siden den ble utgitt første gang.

Statsforfatningen i Norge var også en av de sentrale titlene Tønnes Andenæs (1923—1975) bygget Universitetsforlaget rundt, da han startet et nytt forlag i 1950. Tønnes var ivrig etter å fôre boksultne etterkrigsstudenter med ny pensumlitteratur, og hva var mer naturlig enn å begynne med storebrorens anerkjente verk? I dag foreligger Statsforfatningen i Norge i 11. utgave, videreført av Arne Fliflet. Boka er fremdeles et standardverk i norsk juss.

«Statsforfatningen i Norge», skrevet av Johs. Andenæs under andre verdenskrig og videreført av Arne Fliflet, er fremdeles en tittel som selger godt. Ragnar Knophs legendariske verk «Oversikt over Norges rett», som kom ut i 1934, finnes også på Juridika i 14. utgave, videreført av Kåre Lilleholt.

Unikt innhold

I dag er Universitetsforlagets Nordens største tidsskriftforlag, og 13 av de nesten 60 tidsskriftene vi utgir, er jusstidsskrifter. Linjene i Universitetsforlagets historie er lange; det eldste av tidsskriftene, Tidsskrift for Rettsvitenskap, kom første gang ut i 1888.

I flere tiår har Universitetsforlagets blå kommentarserie vært et uunnværlig verktøy for advokater og jurister på jakt etter solid veiledning. Vår nye satsing Juridika inneholder disse velkjente kommentarutgavene, i tillegg til faglitteratur og jusstidsskrifter. Her er alle kilder lenket, og brukerne kan søke i både lover og kommentarer.

juridika-Apple-Macbook-Space-Grey
Fra Juridika: faglitteratur, kommentarutgaver og jusstidsskrift samlet på et sted.

Alltid oppdatert

De digitale versjonene av kommentarutgavene vil alltid være oppdatert på Juridika. Forlaget sørger for at forfatteren skriver ny tekst når det kommer lovendringer eller dommer som krever justeringer.

Endringen innebærer en ny forfatterrolle og en ny forståelse av hva et verk er. Nettopp det at innholdet kontinuerlig oppdateres, preger også tjenesten: Vi kommer aldri til å si at den er ferdig. Juridika vil være i endring så lenge jussen er det.

Johs Andenæs
Johs Andenæs (1912–2003) forfatter av «Statsforfatningen i Norge». Foto: Oslo Museum, Byhistorisk samling.

Med Juridika gjør vi altså det vi alltid har gjort i Universitetsforlaget: Vi sørger for at de aller beste forfatternes innhold kvalitetssikres og foredles, og at det når leserne gjennom den beste teknologien som til enhver tid er tilgjengelig og som funker best.

For Johs. Andenæs fungerte toalettpapiret som lagrings- og distribusjonsteknologi. I forlagsverdenen har papirboka lenge vært det foretrukne formatet. Universitetsforlaget skal fortsette med å gi ut strålende god juss på papir. Dersom du trenger oppdateringer, god søkbarhet, kjapp tilgang og god arbeidsflyt, finner du det samme kvalitetsinnholdet på vår nye digitale tjeneste Juridika.

0 kommentar(er).

Takk! Din kommentar vil nå bli moderert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.
Obligatoriske felt er merket med *