Lukk

Har du en 100 000-kronersidé?

Hvert år leter Universitetsforlaget etter den beste lærebokideen. Fjorårets jury gir deg sine tips.

– Det er en særlig styrke dersom søkeren viser tydelig hvorfor det er viktig å gi ut akkurat denne boka, sier Øystein Gilje. Han er førsteamanuensis ved Institutt for lærerutdanning og skoleforskning, Universitet i Oslo, og en av tre som satt i juryen for fjorårets Lærebokpris.

Sammen med professor Signy Irene Vabo ved Institutt for statsvitenskap, UiO, og professor Benedikte Moltumyr Høgberg ved Institutt for offentlig rett, UiO, gikk de gjennom de innsendte ideene og vurderte hvilken idé som fortjente 100 000 kroner – og utgivelse på Universitetsforlaget.

Les mer om Lærebokprisen 2018.

Prisvinnere Lærebokpris Universitetsforlaget
I 2017 vant Tone Høgblad og Ola Gunhildrud Berta for prosjektet Folkeferd – en innføring i sosialantropologi. Les intervju med dem på Ublogg ved å klikke på bildet.

Rydde empirisk

– Jeg er jo statsviter og kan ikke si annet enn at jeg har stor respekt for klassikerne, sier Signy Irene Vabo.

– Men når noen klarer å vinkle spørsmål, utvikle teori eller rydde empirisk på helt nye måter, er det kjempegøy! Når det jeg leser, bygger videre på noe, og ikke bare bekrefter det vi allerede vet – da går verden videre, tenker jeg.

Vabo mener noe av det viktigste ved en god lærebok er at den inneholder eksempler studentene kan kjenne seg igjen i.

Og så må en god lærebok være usedvanlig ryddig på alle måter – ikke minst i gjennomgående begrepsbruk.

Vinner av lærebokpris
I 2017 vant Alexander H. Sandtorv og Jarle S. Diesen (avbildet) prisen for lærebokprosjektet Moderne organisk kjemi. Les intervju med dem ved å klikke på bildet.

En tekst som puster

De som sender inn sin idé, må lage et prøvekapittel og en kort prosjektbeskrivelse om innholdet og målgruppen.

Når han som jurymedlem setter seg ned med tekstene, sier Gilje at han særlig lar seg begeistre av tekster som klarer å dra folk inn.

– Personlig liker jeg godt når en tekst puster. Jeg merker det ved at jeg blir interessert i å lese uten å nødvendigvis ha innsikt i faget det gjelder. I en god lærebok klarer teksten å engasjere. Selv oss som ikke skal lære innholdet.

Vabo legger til at en god søknad skal overbevise juryen om at det er akkurat den som søker, som bør skrive den.

– Det er veldig uklokt å ta for gitt at de som sitter i juryen, kjenner deg som søker. Et åpenbart tips er derfor å selge seg inn på en nøktern og saklig måte.

Har du en idé til en lærebok? Fristen for å søke er 16. april. Les mer her.

0 kommentar(er).

Takk! Din kommentar vil nå bli moderert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.
Obligatoriske felt er merket med *