Lukk

Hvordan får du jobben?

Når du søker jobb har du bare ett mål: å bli den utvalgte blant mange gode kandidater. Men hvordan gjør du det i praksis?

Jobbsøkerkoden - lansering - Universitetsforlaget
Fra lanseringen av «Jobbsøkerkoden» av Sverre Haugen og Olav Schewe.

NRK rapporterer at arbeidsledigheten er på sitt høyeste på ti år.  I en undersøkelse utført av SSB var 139 000 arbeidsledige i juli, som utgjør rundt fem prosent av arbeidsstyrken. Når kampen om arbeidsplassene blir hardere, hvordan skiller du deg ut i søknadsbunken?

Hvordan skrive et godt søknadsbrev

Når noen utlyser en stilling, er det fordi de har en oppgave de ikke kan løse selv. Så hvordan kan du vise at du er den beste til å løse oppgaven?

I Jobbsøkerkoden kommer Sverre Haugen og Olav Schewe med konkrete tips til hva du må gjøre for å skille deg ut som jobbsøker. Der har de blant annet fått med innspill fra profesjonelle rekrutterere, og hva de ser etter.

Hvordan skriver du en god søknad, for eksempel? Haugen og Schewe understreker at søknaden ikke skal gjenta det som står i CV-en. Den bør inneholde din motivasjon for å søke stillingen og hvorfor du er kvalifisert. Og du må underbygge påstandene du kommer med (hentet fra boka:)

Bevis påstander

Hoveddelen av søknaden skal trekke frem hvorfor du er egnet for stillingen. Dette er også en anledning til å svare på kvalifikasjoner som ikke fremgår av CV-en. Men husk at påstander uten bevis ikke bærer noen tyngde. Bruk eksempler når du skriver:

Kvalifikasjon: Gode samarbeidsevner

Lite underbygget: Jeg samarbeider godt med andre og er flink til å finne pragmatiske løsninger i team hvor det er ulike meninger.

Godt underbygget: Som kommunestyrerepresentant er jeg vant til å måtte samarbeide med folk som har et annet syn på ting enn meg selv. Det har vist seg å være mye mer effektivt å lytte og å være løsningsorientert fremfor å bare være opptatt av å vinne frem med egne synspunkter. Tilbakemeldingene fra mine kollegaer er at dette verdsettes.

Kvalifikasjon: Positiv og løsningsorientert

Lite underbygget: Som person er jeg positiv og flink til å se muligheter der andre kun ser hindre.

Godt underbygget: Som person foretrekker jeg å se muligheter. Da jeg ble nødt til å pendle til St. Petersburg i et halvt år midt i småbarnsperioden, brukte jeg anledningen til å lære meg grunnleggende russisk.

Siden det tar mer plass å utdype egenskaper enn å bare å liste dem opp, er det viktig at du legger vekt på de kvalifikasjonene du tror arbeidsgiveren vil være mest usikker på. Det er bedre å konsentrere seg om noen få gode historier enn å dekke alt og få en for lang søknad.

For flere tips til hva du bør tenke på under forberedelsene, når du skriver søknad og CV og til selve intervjuet, les Jobbsøkerkoden.

 

Sverre Haugen har vært leder for rekruttering i konsulentselskapet Accenture og jobbet med rekruttering i headhuntingselskapet Mercuri Urval. Haugen er i dag leder for karrierenettverket Nova som hjelper bedrifter og jobbsøkere med å finne hverandre.

Olav Schewe er utdannet økonom fra University of Oxford, og forfatter av bøkene Utvekslingselev og Superstudent.

0 kommentar(er).

Takk! Din kommentar vil nå bli moderert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.
Obligatoriske felt er merket med *