Lukk

Lær økonomi fra lenestolen

– Folk godtar ubegripelig høy rente på forbrukslån, sier Finn Øystein Bergh, forfatter av «Økonomiskolen». Han mener folk kan tjene mye på å lese en underholdende bok om økonomi.

Økonomiskolen_Bergh_detalj_bokomslag_Universitetsforlaget
Å friske opp i økonomikunnskapene trenger ikke være vanskelig. Når du forstår enkelheten i tilsynelatende kompliserte sammenhenger, kan det sågar være underholdende, mener forfatteren. Illustrasjon: detalj fra bokomslag, laget av Stian Hole.

Økonomiskolen er en ABC hvor du får servert kjernepunktene i økonomi, enten du ønsker en innføring eller har behov for å repetere. Vet du egentlig hvordan økt skattelette eller økt offentlig forbruk påvirker landets økonomi?  Kanskje trenger du hjelp til å holde deg unna forbruksgjeld?

– Boken er delt inn etter fagene i siviløkonomutdanningen og har samlet det essensielle på ett sted, sånn at du ikke trenger å lete fram flere bøker, forteller Bergh, tidligere redaksjonssjef i Kapital og nå investeringsdirektør i Pareto Asset Management.

– Tanken var å skrive en bok for folk uten formell bakgrunn i økonomi. Men den egner seg ypperlig til oppfriskning av kunnskap både for de med økonomi fra videregående og for siviløkonomer. Jeg har forsøkt å skrive en enkel og underholdende bok uten at det skal gå på bekostning av presisjon.

Verktøykasse og dannelse

Er boka et bidrag til allmenndannelsen?

 – Ja, kunnskap kan man vel ikke få for mye av, sier Bergh og siterer Håvamål: «Betre byrdi du ber ‘kje i bakken enn mannavit mykje». ‒  Her vil du få de verktøyene du trenger for å forstå det folk diskuterer. Med økt kunnskap fra boken får du kvalifiserte meninger, hevder han.

Hvem vil ha nytte av boken?

– Alle som ønsker å ha en mening om økonomi, behøver en slik verktøykasse som denne boken er. Folk flest vil for eksempel ha nytte av å lære om renter på lån. Folk godtar ubegripelig høye renter på forbrukslån.

I kapitlene om forrentning kan man repetere internrente og realrente, eller se på hvorfor samme tomt kan vurderes både til kroner null og til mange hundre millioner. Med Vestbanetomten i Oslo som eksempel greier Bergh ut om reelle kostnader og hvordan man regner på alternativkostnader.

Økonomiskolen_Finn-Øystein-Bergh_Universitetsforlaget
Har man litt kunnskap, vil ikke risikoen rundt økonomi oppleves så stor, mener forfatter Finn Øystein Bergh. Foto: Atle Ose / Universitetsforlaget.

Når det gjelder bokens nytte for «hvermansen», nevner forfatteren også kapitlene om aksjer og det nyttige med langsiktig sparing for privatpersoner.

– Har man litt kunnskap, vil ikke risikoen oppleves så stor. Samtidig vil kapitlene om finans gjøre at man forstår kommunikasjonen mellom de profesjonelle i markedet, sier han.

Verdivurdering av aksjer, begrep som EPS, P/E, P/S, trender i aksjemarkedet og rentematematikk er også temaer å fordype seg i.

Fellesskapets økonomi

Siste del av boken handler om samfunnsøkonomi. Her får vi innsikt i de store sammenhengene, om det som angår oss alle.

Hva er det folk først og fremst må ha kunnskap om for å kunne gjøre riktige valg i samfunnet?

Bergh tenker seg raskt om før han svarer:

Det må være hvordan nasjonalregnskapet tegner en sammenheng. Altså hvordan man setter i sving krefter i økonomien ved for eksempel skattelette eller ved økt offentlig forbruk.

Bergh vil at leseren skal lære siviløkonomi fra lenestolen, at vi skal forstå at valuta er moro, og at vi skal glede oss over å se enkelheten i de tilsynelatende kompliserte sammenhengene i økonomien.

– Får jeg leseren til å bli klokere og humre litt samtidig, er jeg fornøyd, avslutter Bergh.

Les mer om Økonomiskolen av Finn Øystein Bergh, siviløkonom, MBA, statsviter og samfunnsøkonom.

1 kommentar(er).
  1. Bernt Henning Rusten:

    Meget godt skrevet blogginnlegg som fremhever styrkene i boka. Er denne type bøker som gir mulighet for kompetanseheving for de fleste.

    27 jan, 2018 kl 12:47

Takk! Din kommentar vil nå bli moderert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.
Obligatoriske felt er merket med *