Lukk

Velkommen til Ublogg!

Faglig påfyll og en mer mangfoldig og kunnskapsorientert offentlighet: Forlagssjef Hege Gundersen skriver om forlagets ambisjoner med Ublogg.

Hege Gundersen - forlagssjef - Universitetsforlaget
Forlagssjef Hege Gundersen. Foto: Bård Gundersen / Gundersen og meg.

Vi i Universitetsforlaget er opptatt av formidling av fag og forskning. Å bringe innsikt og kunnskap ut til nye generasjoner av studenter blir stadig viktigere.

Universitetsforlaget er en samfunnsaktør. Vi skal bidra til at den delen av offentligheten som fins i skjæringspunktet mellom vitenskap, politikk og kultur blir større og mer mangfoldig. Det gjør vi på mange måter – en av dem er å starte denne bloggen. Som Vidar Enebakk, ny redaktør av Nytt norsk tidsskrift, sier i samtale med Kristin Brandtsegg Johansen: Vi må «åpne, åpne, åpne».

Akademisk publisering i krise?

Den 24. mai inviterte Forskerforbundet og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening til seminar med tittelen «Akademisk publisering mellom frihet og tvang». Flere av innlederne rapporterte at rammene og mulighetsrommet var blitt trangere, selv om den akademiske friheten er blitt lovfestet.

Bare en drøy uke tidligere kunne vi lese en artikkel i The Guardian om hvordan akademikere blir lurt og lokket til å skrive bøker ingen leser, men som internasjonale forlag selger dyrt til bibliotek over hele verden. Det finnes utfordringer for den akademiske publiseringen også i Norge: krav om tellekantpoeng og nivå 2-publisering, manglende insentiver til viktig og nødvendig forskningsformidling og en politisk styrt overgang til en uoversiktlig open access-løsning for mange tradisjonsrike tidsskrifter.

Vi i Universitetsforlaget ser likevel med lyst blikk på den akademiske publiseringen. Vi har landets fremste forfattere, over 25 000 tidsskriftartikler liggende på Idunn og vi opplever en vilje til og en glød for publisering som aldri før. Her på Ublogg vil vi gi dere smakebiter på alt dette. Les portrettintervjuet vårt med professor emeritus Thor Falkanger og hans sønn sivilombudsmann Aage Thor Falkanger. De skriver og formidler hele tiden, også sammen, og trekker frem betydningen av å nå ut med fagkunnskapen.

Landets beste fagformidlere

Du vil etter hvert finne saker her fra alle norske akademiske fagområder og i en rekke ulike sjangere. Vil du bli en bedre forfatter, anbefaler jeg å følge Skriveskolen vår. Vi kommer til å invitere våre forfattere til å skrive selv, slik Christine Myrvang har gjort om kafferevolusjonen, mens Kirsti Malterud har skrevet om Per Fugellis bøker.

I tillegg vi vil intervjue mange av forfatterne våre. Vi har pratet med Gunn Imsen om utviklingen av skolen  – nok  et eksempel på en engasjert akademikers faglige bidrag til den politiske offentligheten. Viktig og aktuell er også Jessica Lönn-Stensruds nye bok der hun forteller om både bakterier og antibiotikaresistens.

Universitetsforlaget har en backlist på mange tusen bøker – her finnes det mye uoppdaget gull som vi nå har mulighet til å løfte frem. Ublogg byr også på en inspirerende samling podcaster med noen av landets aller beste fagformidlere. I tillegg skal denne bloggen være et rom for å mene noe om fagbokforleggeriet, om det mulighetsrommet som akademisk publisering gir, om språk, om open access, om tellekantsystemet og en rekke andre viktige temaer.

Meld deg på nyhetsbrev, les, kommenter, gi oss kritiske tilbakemeldinger og del saker som engasjerer. Hjelp oss med å åpne opp!

0 kommentar(er).

Takk! Din kommentar vil nå bli moderert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.
Obligatoriske felt er merket med *