Lukk

Møt våre kommende debutanter

87 gode søknader er silt ned til fire vinnere av Universitetsforlagets debutantstipend. Les om de spennende prosjektene her!

Vinnerne av Universitetsforlagets debutantstipend er kåret, og denne gangen er det fire bokprosjekter som har gått av med seieren.

– Vi fikk inn 87 søknader i år, og mange av dem var knallgode, forteller forlagssjef Hege Gundersen.

– Juryen har hatt en tøff oppgave, og vi kunne ha mangedoblet antall vinnere. Vi endte faktisk opp med å utvide stipendpotten fra 100 000 til 150 000 kroner for å kunne løfte fram flere.

Stipendet fordeles på de beste lærebokprosjektene der debuterende forfattere står bak. Her presenterer vi årets vinnere.

Lær deg god argumentasjon

Et av vinnerprosjektene kan være relevant for mange av oss, i hvert fall alle som vil lære seg å argumentere bedre.

Pål Fjeldvig Antonsen og Ole Hjortland skal skrive en håndbok i argumentasjonsteknikk og logikksjekk. Foto: Ingrid Endal, UiB

– Argumentasjon er en ferdighet mange trenger: jurister i rettssalen, politikere i debatt og akademikere i forskning. Men vi argumenterer også når vi krangler med kjæresten eller er uenig med foreldrene våre, sier Pål Fjeldvig Antonsen og Ole Hjortland.

Læreboka Logikksjekk: En håndbok i argumentasjon skal lære leseren å argumentere saklig, men også å gjenkjenne feilslutninger og uredelig retorikk.

Prosjektet bygger videre på spalten «Logikksjekk» i Morgenbladet, og boka vil være relevant for ex.phil.-studenter så vel som deltakere i den offentlige debatten, enten de er publikum eller profesjonelle aktører.

Pål Fjeldvig Antonsen er postdoktor ved Institutt for filosofi og førstesemesterstudier, Universitetet i Bergen. Ole Hjortland er førsteamanuensis ved samme institutt. De er også grunnleggere av formidlingsinitiativet «Logikksjekk» med tilhørende nettside og spalte i Morgenbladet.

Statistikk for flere fag

– Boka Statistikk i praksis skal bli en hjelpebok i statistikk for bachelorstudenter innen fag som sosiologi, psykologi, medisin, kriminologi og samfunnsøkonomi, forteller David Ruiz Baños og Kristina Rognlien Dahl, som også har vunnet en del av stipendpotten.

Kristina Rognlien Dahl og David Ruiz Baños vil hjelpe studenter med statistikkfaget.

Dette er fag som ikke er matematikktunge, men hvor statistikk like fullt er et viktig verktøy. Mange av disse studentene opplever statistikken som anstrengende og lite relevant. Det er disse studentene Baños og Dahl har i tankene når de vil skrive en bok fullpakket med praktiske oppgaver innen statistikk.

– Som undervisere ser vi tydelig at mange studenter trenger en slik bok. Vi tror den vil hjelpe studentene med å se at statistikk er relevant i deres fagfelt, sier de blivende lærebokforfatterne.

David Ruiz Baños og Kristina Rognlien Dahl er begge førsteamanuensis innsteg ved seksjon for stokastisk analyse, finans, forsikring og risiko ved Matematisk institutt, Universitetet i Oslo.

Anatomi og læringsglede

– Jeg har undervist sykepleierstudenter i faget anatomi og fysiologi, og har savnet en enkel, oversiktlig lærebok som fokuserer på de store linjene, sier lege Karianne Haga.

Hun overbeviste juryen med ideen til Anatomi og fysiologi på 1–2–3, en rikt illustrert bok som skal motivere og engasjere sykepleierstudentene innen et fag som kan oppfattes som tungt og tradisjonelt.

Karianne Haga overbeviste med en prosjektbeskrivelse om anatomi. Foto: Yngre legers forening

– Målet er å skape læringsglede i et fag mange anser som vanskelig og i verste fall gir opp. Sykepleiestudentene fortjener en kortfattet lærebok som gir dem det kunnskapsgrunnlaget som kreves for å kunne forstå sykdomsmekanismer i kroppen. Å lære om kroppen er gøy!

Boka skal være spekket med illustrasjoner og eksempler fra en sykepleiers kliniske hverdag for å gi stoffet relevans og skape nysgjerrighet.

Karianne Haga er lege og har undervist sykepleierstudenter i anatomi og fysiologi i flere år. Hun har også vært journalist i Aftenposten og redaktør for blant annet yngreleger.no.

Grunnleggende om innovasjon

Det finnes ingen grunnleggende, fagbasert lærebok i innovasjon på norsk. Det får Seidali Kurtmollaiev og Per Egil Pedersen nå gjort noe med, siden også de har vunnet en del av debutantstipendpotten.

Per Egil Pedersen og Seidali Kurtmollaiev pløyer ny mark med en lærebok i innovasjon.

– Innovasjonsfag blir stadig mer etterspurt blant studentene, i tillegg til at Universitets- og høgskolerådet anbefaler at bachelorstudier i økonomi og administrasjon vier innovasjon, verdiskaping og omstilling stor plass, sier forfatterne. 

Boka Innovasjon: Fra nyskaping til verdiskaping kommer til å presentere ulike perspektiver på hva innovasjon er, og gi en oversikt over hele innovasjonsfaget i tråd med nyere forskning.

Seidali Kurtmollaiev er førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania og Norges Handelshøyskole, mens Per Egil Pedersen er professor ved Universitetet i Sørøst-Norge og Norges Handelshøyskole.

0 kommentar(er).

Takk! Din kommentar vil nå bli moderert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.
Obligatoriske felt er merket med *