Lukk

Når forlaget sensurer boka di

Forfatterne hadde signert kontrakt med et indisk forlag, boka var ferdigskrevet, og bokomslaget ferdigstilt. Så kom brevet fra forleggeren.

‒ India er kjempesvært, omtrent dobbelt så stort som Europa i befolkning. De fleste som lever i et demokrati, lever i India. Så hvordan deltar de i landets demokrati? spør Arild Engelsen Ruud, Professor i Sør-Asia-studier og forskningsleder ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitet i Oslo.

Indias-Democracies-Ruud-Heierstad-Universitetsforlaget
Demokrati kan ikke bare ses på én måte, mener redaktørene av «India’s Democracies». Særlig ikke i et land så stort som India.

Sammen med Geir Heierstad, forskningssjef ved By- og regionforskningsinstituttet NIBR, Høgskolen i Oslo og Akershus, er Ruud redaktør for boka India’s Democracies. Diversity, Co-optation, Resistance. Opprinnelig skulle boka utgis på et indisk forlag, men det skulle vise seg vanskelig.

Truet akademisk frihet

Heierstad og Ruud hadde signert kontrakt med en indisk forlegger, boka var ferdigskrevet, og bokomslaget ferdigstilt, da det politiske klimaet i India gjorde forleggeren betenksom. Enkelte formuleringer i boka kunne bli tolket som kritiske til den sittende regjeringen. I et brev skrev forleggeren:

«There is no academic freedom in India today.»

Dette er grunnen til at økonom og fredsprisvinner Amartya Sen pakket kofferten og forlot sin stilling som rektor ved Universitetet i Nalanda, skriver forleggeren videre.

«If a Nobel Laureate cannot withstand the pressures being brought on him by the BJP-RSS combine, do you think I have chance?»

BJP står for Bharatiya Janata Party, det ledende partiet i India, mens RSS, Rashtriya Swayamsevak Sangh, er en aktivistisk organisasjon på høyresiden som omtales som hindu-nasjonalistisk og paramilitær. Organisasjoner er av mange ansett for å være moderorganisasjonen bak Bharatiya Janata Party.

«Look what they have done to the judiciary in Gujarat. Practically every Police Officer who was implicated in 2002 riot cases or in cases involving Amit Shah and Modi has been granted bail by the Gujarat High Court and is strutting on the streets of Gujarat as though he was a free man. […]»

Se bare hva de gjorde med den amerikanske indologen Wendy Doniger og hennes forlegger, skriver forleggeren videre. Penguin Books India måtte trekke tilbake og ødelegge Doningers bok The Hindus. An Alternative History etter at en Hindu-nasjonalistgruppe anla sivilt søksmål mot Penguin. Forleggeren refererer også i brevet til hva som skjedde med forfatteren Perumal Murugan. Forfatteren annonserte i 2015 at han ville gi opp som forfatter, da han ble angrepet av Hindu-nasjonalistgruppen Hindutva, som mente romanen Madhorubhagan var blasfemisk.

The-hindus-an-alternative-history-Wendy-Doniger
Donigers bok ble anklaget for å gi et feilaktig bilde av hinduismen, med i overkant seksuelle tolkninger av hinduistiske tekster. Etter et søksmål fra en Hindu-nasjonalistgruppe måtte boken trekkes tilbake og ødelegges.

«I am not one bit in favour of censorship, nor do I want to impose it. But prudence advises us to be cautious and keep a low profile so long as Modi is in power», skriver forleggeren.

Det var særlig ett avsnitt i boka som gjorde ham nervøs. Avsnittet omhandler massakren i Gujarat i 2002 som den gang var ledet av Indias nåværende statsminister, Narendra Modi. Ruud og Heierstad kunne ikke godta å fjerne omtalen av massakren. Kontrakten med det indiske forlaget ble derfor opphevet, og en lengre prosess startet med å finne en ny måte å utgi boka.

De bestemte seg til slutt for å utgi boka med open access, digital og fritt tilgjengelig for alle. India’s Democracies er nå utgitt på Universitetsforlaget, og kan leses i sin helhet på idunn.no.

En positiv utvikling

Heierstad forteller at sammensetningen av tekster er gjort for å vise at demokrati i India ikke er én entydig størrelse.

– Demokrati kan ikke bare sees på en måte, og særlig ikke i et så enormt land. Det er en morsom kontrast mellom bidragsyterne. Alf Gunvald Nilsen beskriver en situasjon fra en del av India hvor staten brukes av en spesifikk gruppe.  Guro Aandahl skriver om en stat som ikke har makt til å stå imot småbøndene med deres betydelige politiske innflytelse i dette valgdemokratiet hvor antall teller. Og så skriver Kathinka Frøystad et interessant og viktig kapittel om sensur. Sensur er feil som prinsipp, men hun diskuterer hvordan dette kanskje kan forstås likevel.

Til tross for at de ikke fikk utgitt boka i India, understreker redaktørene at det skjer mye positivt i landet.

‒ Støtten og troen på demokratiet er stort. Ganske motsatt av i Vesten. Og fundamentet er folkelig, sier Heierstad.

Han mener noe av det som kjennetegner det indiske samfunnet akkurat nå, er engasjement.

– Denne viljen, dette teateret, dette ønsket om å delta for å endre.

Det politiske samfunnet er et puslespill, legger Heierstad til.

– Og forsøket på å forstå dette er fascinerende.

0 kommentar(er).

Takk! Din kommentar vil nå bli moderert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.
Obligatoriske felt er merket med *