I barneverntekster blir det tydelig hvor mye makt språket vårt har. Janne Thu Ilstad, årets prisvinner for beste lærebokidé i 2022, skal sikre bedre skriving og dokumentasjon i barnevernet.
Når språk får makt over barns liv

Skriving og dokumentasjon er en kompetanse som virkelig trengs i barnevernet, siden vedtakene deres kan gi alvorlige konsekvenser for dem det gjelder. Som tidligere ansatt i barnevernet, og foreleser på bachelor i barnevern, innså Ilstad at det manglet en lærebok om dette. Hun trenger den selv når hun underviser.
– Barneverntjenesten er en institusjon med mye makt, og det bør alltid foregå kritiske refleksjoner og diskusjoner om barnevernet. Barneverntekstene er vanskelige og komplekse å skrive, nettopp fordi man skriver for så mange ulike lesere, som fylkesnemnda, mor, far og barn. Det er veldig ærefullt å motta prisen, og det føles som en tillitserklæring til meg som forfatter og fagperson, sier Janne Thu Ilstad, førsteamanuensis ved OsloMet.
Læreboken skal handle om skriving og dokumentasjon for både det kommunale og det statlige barnevernet. Målgruppen er bachelor og master i barnevern og sosialt arbeid, men den er også viktig for dem som jobber i feltet.
– Formålet er ikke å gi en fasit eller oppskrift på hvordan barneverntekster skal eller bør skrives, men heller bidra til en kontinuerlig kritisk refleksjon over språket som brukes i barneverntekster. Både av tekstene som studenter skal skrive selv, men også tekster de kommer til å lese, sier Ilstad.
Hun gir også noen råd om hvordan man kan skrive. Hva som er lurt og hva som kanskje ikke er så lurt. Autentiske tekster fra barnevernet og institusjoner benyttes for å illustrere ulike poeng, men også for å gi et innblikk i de tekstene som skrives i dag.
Språk er makt
Språksynet i boken går ut på at det ligger mye makt i språket, og hvordan virkeligheten vår konstrueres gjennom språk. Særlig i barneverntekster ligger det mye makt i språket, siden barnevernet er en institusjon som utøver mye makt.
– Hvordan beskriver du et barn som kan slå og sparke i affekt, uten å gi et negativt bilde av barnet? Det er ikke lett, og særlig i barneverntekster blir det tydelig hvor mye makt språket vårt har. Maktperspektivet er gjennomgående i hele boken, sier Ilstad.
Samlet all sin kompetanse i en bok hun selv savnet
Boka bygger på Ilstads kompetanse. Hun har jobbet i barnevernet, hun underviser i miljøterapi på bachelor i barnevern og forskningskompetansen hennes ligger i tekstanalyse.
– Jeg har alltid jobbet med tekstanalyse i den forskningen min. Det som er skikkelig gøy med denne boken, er at jeg virkelig får brukt kompetansen min, sier hun.
Det hele startet med at Barne- og familieetaten spurte Ilstad om å holde kurs i skriving og dokumentasjon for ansatte i barneverntjenesten. Hun oppdaget raskt at det fantes svært få lærebøker eller andre bøker om dette temaet.
– Boka bygger på mye av innholdet fra kursene mine. Samtidig som jeg holdt kurs jobbet jeg også med å få dette inn som tema på bachelor i barnevern. Da savnet jeg en lærebok om skriving og dokumentasjon, sier Ilstad.
Samfunnsaktuell lærebok
Juryen mener at vinnerprosjektet har stor appell og høy samfunnsrelevans. Både barneverntjenesten og institusjoner har mottatt en del kritikk de siste årene når det gjelder skriving og dokumentasjon. Tilsynsrapportene har vist at dokumentasjonen tidvis er for dårlig, eller manglende. Det er en viktig grunn til å skrive denne boken.
– De nye retningslinjene for utdanningene i barnevern fokuserer mye mer på skriving og dokumentasjon enn tidligere. Vi har blitt bedt om å implementere det i utdanningen vår. I tillegg mener jeg det er behov for en slik bok, siden språket får så store konsekvenser for barna og foreldrene. Prisen er en stor tillitserklæring, og den viser viktigheten av å løfte frem gode lærebøker, sier Ilstad.