Lukk

Omreisende bokselger

Et førerkortbeslag ledet næringslivslederen mot undervisning og et av landets mestselgende forfatterskap innen fagbøker.

Kjell-Gunnar-Hoff-portrett-Gundersen-og-Meg-Universitetsforlaget1
– Det er utrolig hvor mye du får gjort når du begynner å jobbe i sjutiden om morgenen før de andre er kommet på kontoret, sier forfatter, varaordfører, bonde, foreleser og musiker Kjell Gunnar Hoff. (Foto: Bård Gundersen / Gundersen og Meg)

En hærskare av nåværende og fremtidige norske ledere er fostret opp på Kjell Gunnar Hoffs formidling av bedriftsøkonomi og økonomistyring. Han har drevet målrettet utvikling av en rekke fagbøker på feltet siden første utgivelse i 1994.

Spranget fra en 20-årig karriere som bedriftsleder til å bli faglærer og forfatter var likevel et resultat av tilfeldigheter.

En sen kveld etter jobb på Notodden, der han jobbet som leder på Tele Veveri, kjørte han hjemover mot Kongsberg. Som den jazzelskeren han er, lyttet han til et opptak av Miles Davis fra Birdland i New York, da han ble stoppet av politiet. Han hadde kjørt i 76 kilometer i timen i en 50-sone.

– De tok sertifikatet mitt, forteller Hoff.

Lektor

Etter beslaget måtte han sitte på med en ansatt som også bodde i Kongsberg. Dette var en ingeniør med tilleggsutdannelse i bedriftsøkonomi. På turene pratet de mye om undervisning, og en spire ble sådd hos Hoff.

Så, en gang i 1991, fanget en annonse Hoffs blikk: Høgskolen i Buskerud søkte høgskolelektor i bedriftsledelse. Et halvt år senere var han ansatt.

– Det var starten, sier Hoff.

I dag er han blitt 71 år. Han er dosent emeritus ved Handelshøyskolen ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, æresdoktor ved Riga Technical University i Latvia, og har fremdeles sjeldent mange baller i lufta.

(Foto: Gundersen og Meg / Universitetsforlaget)
– Jeg er offisielt pensjonist, men det er bare i navnet. Egentlig betyr det at jeg nå jobber normale dager. Det har jeg ikke gjort før, sier Kjell Gunnar Hoff. (Foto: Gundersen og Meg / Universitetsforlaget)

Bakoversveis

Så langt har Hoff skrevet 15 ulike bøker om bedriftsøkonomi, regnskap, budsjettering, økonomistyring og strategisk virksomhetsstyring. Disse er rettet mot studenter på bachelor- og masternivå, og mot praktikere. Det er snakk om 56 utgivelser, dersom alle utgaver pluss arbeidsbøker og oppgavebøker telles med.

– Kjell Gunnar har en energi og arbeidskapasitet langt ut over det normale, kommenterer hans redaktør i Universitetsforlaget, Eli Valheim.

Siviløkonomutdannelsen tok han «over dammen», ved Washington State University.

– Når man er utdannet i USA, får man ganske stor arbeidskapasitet. Jeg fikk skikkelig bakoversveis over alle innleveringene jeg måtte gjennom der. Sannsynligvis handler kapasiteten min også om gener og oppdragelse. Jeg hadde en far og en mor som begge var veldig arbeidsomme, forteller Hoff.

Politiker og jordbruker

CV-en hans er lang og mangslungen. I tillegg til næringslivsleder, foreleser og forfatter må vi også nevne politiker. For tiden er han varaordfører i Kongsberg. Hoff representerer og var med på å starte Kongsberglista i 2012, en tverrpolitisk liste med en del utbrytere fra Kongsberg Høyre.

– Men jeg ville ikke bli ordfører. Til det egner jeg meg ikke. Jeg har ikke de rette egenskapene og er for utålmodig til å bruke hele dagen på politikk, sier han.

Som varaordfører er han politiker én til to dager i uka. Han er også nylig pensjonert bonde. På gården Store Vines i Sandsvær har han og kona dyrket over 200 mål korn og hatt utstrakt skogsdrift. I 2002 vant de Kongsberg kommunes kulturvernpris for restaureringen av gården.

– Vi leide bort jorda i fjor. Jordbruket har vært en berikelse. Da jeg var i næringslivet, var det god terapi også. Jeg tenkte ikke jobb når jeg satt i traktoren eller kuttet gjødselsekker, sier Hoff.

Musiker

I tillegg til å høre mye på jazz spiller han også selv. Instrumentet hans er tenorsaxofon, og han spiller både i et norsk og et norsk-latvisk band.

Hoff har ofte vært i Riga. Med norsk-latviske Hank Mobley Tribute har han spilt på både norske og latviske festivaler og scener, og Kjell Gunnar Hoff kvintett spiller mye her til lands. Hoff var også en av initiativtagerne til Kongsberg Jazzfestival i 1964.

– Jeg er amatør, men har fått anledning til å spille med de beste, sier Kjell Gunnar Hoff. Kjell Gunnar Hoff kvintett er fast inventar på Universitetsforlagets hagefester, her fra 2016. (Foto: Universitetsforlaget)
– Jeg er amatør, men har fått anledning til å spille med de beste, sier Kjell Gunnar Hoff. Kjell Gunnar Hoff kvintett er fast inventar på Universitetsforlagets hagefester, her fra 2016. (Foto: Universitetsforlaget)

Det må ellers nevnes at han har mer enn én finger med i spillet i næringslivet fremdeles, som styreleder i den store trykkerivirksomheten Livonia Print i Riga.

– De trykte faktisk bøkene mine lenge før jeg visste hvem de var, forteller han.

Videreforedlet

Da forfatterkarrieren startet, var han praktiker heller enn akademiker, men nærheten til næringslivet ble etter hvert en av hans viktigste akademiske ressurser.

På høgskolen skulle Hoff undervise i bedriftsøkonomi, og han Hoff videreforedlet like godt sitt eget undervisningsopplegg.

– Jeg mente boken jeg skulle bruke i undervisningen, kunne gjøres mer interessant og bedre tilpasset ingeniørstudentene. Så jeg begynte på min egen versjon, forteller han.

Han husker særlig et kveldskurs han skulle holde for næringslivsfolk. Halve boken var klar i et kompendium som han delte ut. Deretter skrev han et kapittel i uka, og mot slutten av kurset lå han bare ett kapittel foran det han delte ut til sine egne kursdeltagere.

Eksempler

Han fikk positive tilbakemeldinger, kompendiet ble bok, og salget av Bedriftens økonomi gikk bra. Deretter kom flere økonomibøker, til tross for at Hoff egentlig er utdannet innenfor markedsføring.

– Jeg har aldri ledet en økonomiavdeling. Jeg var øverste leder i ulike virksomheter, hadde gode økonomifolk med meg, men var alltid interessert i tall, forteller han.

Fagbøker innenfor dette feltet kan være veldig teoretiske, men Hoff løfter frem sin egen praktiske erfaring gjennom en stødig strøm av eksempler, for å vise at teorien fungerer. Evnen til å lytte til flere stemmer og trekke på andres erfaringer går også igjen i bøkene. Hoff presenterer blant annet korte bidrag fra flere profilerte næringslivsledere.

– Dette har gjort skrivingen mer arbeidskrevende, men jeg har selvfølgelig hatt en fordel gjennom nettverket fra næringslivet.

Omreisende selger

Han pleier også forbindelser med veldig mange fagpersoner ved høgskoler og universiteter. De har fått spørreskjemaer om hva de ønsker mer om i bøkene, og hva som kan bli bedre. Hoff har reist rundt til lærestedene for å forelese.

– Disse fagpersonene har gitt meg mange nyttige innspill og kommentarer, og jeg har fått mange gode venner blant dem, sier Hoff.

Han tror konkurranseinstinktet er en av de avgjørende årsakene til at han har utviklet sitt forfatterskap på denne måten.

– I næringslivet vil vi gjerne ha kontrakter, og vi vil gjerne selge. For å greie det må vi ha et godt produkt. Det forutsetter at vi lager noe kundene ønsker og ser seg tjent med. Da er det viktig å stå til tjeneste. Jeg har snakket med «kundene», lært mye om deres hverdag, og skapt et tillitsfullt samarbeid, forteller Hoff.

– På mange måter har jeg vært en omreisende selger.

Kjell-Gunnar-Hoff-portrett-Gundersen-og-Meg-Universitetsforlaget3
– Det har vært voldsomt givende å treffe så mange hyggelige mennesker rundt på høgskolene, sier Kjell Gunnar Hoff. (Foto: Gundersen og Meg / Universitetsforlaget)

Fin tilnærming

Universitetslektor Ola Barkved ved Universitetet i Stavanger er en av faglærerne som bruker Hoffs bøker. Han beskriver dem som en serie som henger veldig fint sammen, og sier han verdsetter de gode eksemplene.

– Både studentene og jeg setter særdeles stor pris på at Hoff kommer for å holde gjesteforelesning. Bakgrunnen fra næringslivet er en styrke og gir ham en fin tilnærming, slik at han både forklarer bedriftsøkonomien på en skikkelig måte og gjør stoffet levende, sier Barkved.

Siviløkonom og ingeniør Morten Helbæk ved NTNU og Nord Universitet har også brukt Hoffs bøker i undervisningen. Som medforfatter av de siste utgavene av Bedriftens økonomi, Økonomistyring 1 og Økonomistyring 2 står han klar til å overta utviklingen og oppdateringen av disse bøkene i fremtiden.

Bare sånn i tilfelle den 71-årige Hoff skulle finne på å oppføre seg mer som en pensjonist.

– Selv om jeg er litt yngre, har jeg aldri klart å holde et slikt tempo, sier medforfatteren.

Så langt har han bare stått bak noen av endringene i bøkene. Helbæk understreker likevel at det aldri er noe problem å bli enig med Hoff, som i alle fall sier at han er klar til å gi stafettpinnen videre.

– Jeg skal skrive en liten, kort bok i sommer om bedriftsøkonomi og økonomistyring. Om jeg ikke blir altfor rotete i huet, er jeg med på fremtidige revisjoner også, men Morten skal sitte i førersetet, sier Hoff.

0 kommentar(er).

Takk! Din kommentar vil nå bli moderert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.
Obligatoriske felt er merket med *