– I den offentlige debatten er det mye uklarheter og polarisering, så jeg tenkte det ville være viktig med en faktabok, sier folkerettsjurist Vigdis Vevstad.
Podcast: Hva er en flyktning?
I denne podcasten snakker Vevstad med Ragnhild Aslaksen om den norske, europeiske og internasjonale asyllovgivningen, og om hvordan vi kan få et system som er bedre – både for flyktninger og landene som skal ta imot dem.
Vevstad er folkerettsjurist med spesialisering innen menneskerettigheter og flyktningrett. Hun har skrevet den 60. boken i Universitetsforlagets «hva er»-serie: hva er en FLYKTNING.
Flyktningekonvensjonen, som kom etter 2. verdenskrig, definerer en flyktning som en person som befinner seg utenfor sitt eget land og har en velbegrunnet frykt for forfølgelse.
– Det er ikke så veldig mange flyktninger som kommer til Europa. I 2015 var det 1,3 millioner som søkte asyl, og av disse er det heller ikke alle som skal få bli, for det er ikke alle som har beskyttelsesbehov, sier Vevstad.
Hun tror ikke veien å gå er å dytte ansvaret over på land utenfor Europa, og mener det er mye overdrivelse og vanskeliggjøring rundt disse spørsmålene.
– Jeg syns ikke det var veldig dramatisk at det kom 1,3 millioner til et område med 500 millioner innbyggere, ei heller at det kom 31 000 asylsøkere til Norge i 2015, sier Vevstad.
Boken beskriver blant annet pliktene stater har påtatt seg for å gi beskyttelse til mennesker som er på flukt og oppfyller kravene i Flyktningekonvensjonen. I tillegg forklarer den hvilke rettigheter disse menneskene har.
Selv mener Vevstad at løsningen er å gå tilbake til det felles internasjonale samarbeidet.
– Jeg tror veldig mye av nøkkelen ligger i en fornuftig byrdefordeling, sier folkerettsjuristen.