Lukk

Semikolon – tegnet du aldri trenger

I dag er det semikolonets dag. Hva bruker vi egentlig semikolon til, foruten å lage den søte blunkesmileyen?

Semikolonets-dag-Universitetsforlaget

Svaret er at semikolon er et tegn vi ikke trenger; du er faktisk aldri nødt til å bruke semikolon. Det enkleste er rett og slett å unngå å bruke det. Er du usikker, legg semikolonet i en skuff, lås igjen og kast nøkkelen. Men noen synes semikolonet får for lite oppmerksomhet; svenskene har til og med laget frimerker med semikolon på.

Semikolonets-dag-Svenske-frimerker-Universitetsforlaget

Vil du bruke semikolon, gjelder det å bruke det riktig. Det er ikke vanskelig; det er bare to tilfeller hvor det er riktig å bruke semikolon.

Semikolon er sterkere enn komma, men svakere enn punktum. Det kan brukes til å lage et opphold mellom to hovedsetninger der du kunne satt punktum, men ønsker å understreke en nær sammenheng mellom setningene.

  • Mons kom for sent til møtet; han hadde forsovet seg.

Semikolon brukes også for å skille mellom ledd i en oppramsing:

  • Styret består av Kari Olsen, leder; Hans Hansen, nestleder; Peder Ås, styremedlem; Marte Kirkerud, varamedlem.

Ofte brukes semikolon i stedet for kolon, men det er ikke riktig. Husker du på at semikolon er et svakt punktum, vil du ikke gjøre denne feilen.

The Semicolon Project

Har du noen gang sett et semikolon tatovert på et håndledd? Man kunne lett tenke seg at innehaveren av en slik tatovering er en skikkelig språknerd, men meningen er dypere enn som så. Mental helse-organisasjonen The Semicolon Project oppfordrer alle som har slitt med depresjon, angst eller selvmordstanker til å tegne et semikolon på håndleddet. Mange legger tatoveringen sin ut på Instagram med emneknaggen #semicolonproject.

Men hvorfor akkurat dette tegnet? Symbolikken er enkel. The Semicolon Project sier: «Et semikolon symboliserer en setning som forfatteren kunne ha avsluttet, men valgte å la være. Du er den forfatteren, og setningen er livet ditt.»

Thebluesproject-Semicolon-Universitetsforlaget

Gunhild Eide er manuskoordinator for juss i Universitetsforlaget. 

2 kommentar(er).
  1. Ivar Solberg:

    Endelig lærte jeg noe om semikolon! Har aldri brukt det, men heretter vil jeg bruke det etter de retningslinjene vi kunne lese ovenfor.

    7 feb, 2017 kl 17:44
    • Marte Stapnes:

      Så fint! Riktig lykke til med semikolon-bruken. Hilsen Marte, webredaktør for Ublogg.

      8 feb, 2017 kl 09:37

Takk! Din kommentar vil nå bli moderert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.
Obligatoriske felt er merket med *