Lukk

Sju tips til hvordan du studerer hjemmefra

Det kan være vanskelig å opprettholde gode studierutiner når det meste foregår digitalt. Med noen enkle grep kan du bli mer effektiv.

Når du må studere hjemmefra, er det viktig å tenke på hvordan du studerer for å holde progresjonen oppe, skriver Superhjernen-forfatter Olav Schewe. I denne teksten deler han sine beste studietips. (Foto: Toa Heftiba / Unsplash)

Pandemien fortsetter å gripe hardt inn i studenters hverdag og rutiner. Mange synes det er vanskelig å strukturere hverdagen og holde motivasjonen oppe når undervisningen fortsetter å foregå digitalt.

Da er det viktig å tenke over hvordan du studerer for å holde progresjonen ved like. Med noen enkle grep kan du bli mer effektiv. I denne teksten deler jeg mine sju beste tips.

Slik gjør du:

1. Planlegg

Det er enklere å sette seg ned for å studere når du har bestemt deg for det i forveien. Derfor er det lurt å lage seg en plan og sette noen tidsfrister. Bruk en digital kalender der du legger inn studieøkter og frister. Det er lurt å sette av tid til fritid og legge det inn i kalenderen også. Bor du sammen med andre, fortell dem på forhånd når du studerer. Da slipper du å bli avbrutt så mye.

Olav Schewe er forfatter av bøkene Superstudent og Superhjernen.

2. Involver andre

En måte å kompensere for manglende struktur på, er å lage avtaler med andre studenter. Bli enige om digitale møter, eller at dere skal sende hverandre noe innen en viss frist. Dere kan for eksempel ha digitale kollokvier der dere diskuterer pensum, eller dere kan avtale å sende hverandre notater på e-post. Ved å gjøre slike avtaler tvinges du til å forberede deg og overholde frister.

3. Fjern alle distraksjoner

Studer på steder der det er så få distraksjoner som mulig. Ha mobilen på lydløs før du setter deg ned. Lukk alle programmene på PC-en som du ikke trenger. Det er også best om du kan legge mobilen ut av synsfeltet, for eksempel i en skuff. Bonustips: Det finnes mange nettstedblokkere som stenger av sosiale medier og andre nettsteder du ikke bruker (for eksempel Freedom, FocalFilter, SelfControl og StayFocused).

4. Lær aktivt

Å se en video eller lese en tekst er en nokså passiv måte å lære på, og etter få dager er mesteparten glemt. Derfor er det viktig at du aktivt bearbeider det du leser eller ser på, også når du må studere for deg selv hjemme! Ta notater eller gjør oppgaver i tillegg. Forskning har vist at man lærer mye mer av en videoforelesning når man tar notater underveis, enn hvis man ser samme video to ganger uten å ta notater.

5. Ta pauser regelmessig

Det kan være fristende å sitte mange timer i strekk for å komme seg gjennom pensum raskt. Ikke gjør det! Pauser er nemlig ekstremt viktig for læringen: Det er i pausene kunnskapen overføres til langtidshukommelsen. Pauser er dessuten viktig for å utvikle forståelse, og de gjør ofte underverker når du sliter med å skjønne noe eller står fast. Pauser gir også påfyll av energi, som igjen bedrer konsentrasjonen.

6. Bruk pomodoro-teknikken

Pomodoro er en intervallteknikk der man studerer i 25 minutter etterfulgt av en fem minutters belønnende pause. Det er viktig å fylle pausen med noe du kan glede deg til: lytte til favorittsangen din, ta en kopp kaffe, kose med katten. Med denne teknikken trener hjernen seg opp til å jobbe svært fokusert i 25 minutters-sprinter, slik at du blir effektiv og sparer tid. Hvis du synes 25 minutter er litt kort, kan du ta doble pomodoroer – altså 50 minutters jobbing etterfulgt av en ti minutters pause.

7. Jobb med flere fag hver dag

Forskningen er overveldende klar: Det er mye bedre å jobbe litt med flere fag daglig enn å konsentrere seg om ett fag om dagen. Og selv innenfor ett og samme fag kan det være lurt å spre repetisjonene ut: I stedet for å gjøre ti ganske like oppgaver samme dag, gjør du to av dem spredt ut fra mandag til fredag.

God hjemmestudering!

 

Ønsker du deg flere gode studietips, eller kjenner du noen som trenger det? Sjekk ut bestselgeren Superstudent og den rykende ferske boka Superhjernen!

0 kommentar(er).

Takk! Din kommentar vil nå bli moderert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.
Obligatoriske felt er merket med *