Lukk

Skriveskolen: Finn dine forbilder

Hvordan kan du øve deg på å bli en bedre skribent? Her følger fire praktiske råd fra Aage Rognsaas «Kunsten å skrive godt» for deg som vil arbeide med egen skriving.

Skriveskolen - Universitetsforlaget1. Øv deg ved å skrive teksten din flere ganger. Gjør det til en vane å skrive om igjen noen av de tekstene du skal sende fra deg (brev, rapporter osv.). Legg vekk den forrige versjonen, og skriv teksten på nytt. Prøv å begynne teksten annerledes. Den ferdige teksten kan godt bli en kombinasjon av de to-tre-fire utkastene du har skrevet.

2. Sov på det. Hvis du har mulighet, så legg teksten til side, helst til neste dag. Men om du har en kort tidsfrist, kan en times arbeid med noe annet være tilstrekkelig til at du får avstand til stoffet ditt. Du vil forhåpentligvis oppdage at denne avstanden av og til kan gjøre rene underverker.

Skrev jeg virkelig så klossete den gangen? Godt at jeg ikke skriver sånn i dag.

Kunsten å skrive godt - Universitetsforlaget
Få flere skrivetips i «Kunsten å skrive godt» av Aage Rognsaa.

3. Studer kritisk dine tidligere tekster. Hvis du har liggende – på PC-en eller i et arkiv – tekster som du har skrevet før, kan du lære mye av å lese dem på nytt med et kritisk blikk. Men like viktig kan det være at du oppdager dine egne framskritt. Kanskje du vil tenke: «Skrev jeg virkelig så klossete den gangen? Godt at jeg ikke skriver sånn i dag.»

4. Studer andres tekster. De fleste som skriver godt, har på ett eller annet tidspunkt – bevisst eller ubevisst – forsøkt å etterlikne forbilder. Ta vare på brev, rapporter og andre fagtekster som du synes er godt skrevet. Studer oppbygning, setningsbygning og ordvalg, og merk deg det du synes er vellykket. Ha formuleringene i bakhodet neste gang du skriver. Husk, det er lov både å «stjele» ideer og å herme etter gode formuleringer.

Les mer i Aage Rognsaas Kunsten å skrive godt.

Aage Rognsaa er cand. philol., språkkonsulent og tidligere førstelektor. Han har i mange år veiledet studenter i kunsten å skrive bacheloroppgave. Han holder skrivekurs for studenter, organisasjoner, næringsliv og offentlige etater

Få nye tips i skriveskolen hver uke.

0 kommentar(er).

Takk! Din kommentar vil nå bli moderert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.
Obligatoriske felt er merket med *