Lukk

Skriveskolen: Skriv så det selger!

«Kjøp dette produktet, og du vil få denne spesifikke fordelen!» Hva må du tenke på når du skal skrive en selgende tekst?

I Skriv så det selger kommer forfatter og tekstdoktor Christine Calvert med verktøyene du trenger for å overbevise, overtale og selge. Uansett om du skriver en reklametekst, en pressemelding eller et blogginnlegg er det viktig å vite hvem du skriver for, og hvilke ord og bilder du kan bruke for å få leseren til å våkne.

Calvert mener det særlig er to kommunikasjonsmodeller det er viktig å ha kjennskap til. Den ene er AIDA, som vi kommer tilbake til. Den andre ble utviklet av reklamemannen Rosser Reeves på 1940-tallet, og brukes fortsatt av reklamebyråer i dag. Modellen heter USP.

Omslag - Skriv så det selger - Universitetsforlaget
En bok for deg som skal skrive tekster som treffer.

Én hovedidé

USP står for Unique Selling Proposition (noen sier også Unique Selling Point). Det betyr at du skal finne frem til det ene unike ved et produkt, en idé eller et budskap og kommunisere akkurat dette ene unike. Og ikke noe mer. I boken Reality in Advertising fra 1986 definerte Rosser Reeves USP slik (Calverts oversettelse): «Hver annonse må gi en erklæring til kunden: ’Kjøp dette produktet, og du vil få denne spesifikke fordelen.’»

Et par berømte, internasjonale eksempler på USP er sjampoen «Head and Shoulders» (USP: «Bli kvitt flass») og sjokoladen M&M’s («smelter i munnen, ikke i hendene»).

Ali kaffe kurerer gruff: Les også om hvordan reklameslagord ble brukt for å selge vakuumpakket kaffe til norske husmødre.

AIDA

Den andre modellen Calvert mener det er viktig å kunne, er AIDA:

  • Attention
  • Interest
  • Desire
  • Action

Først skal du altså vekke oppmerksomhet, deretter interesse, så et sterkt ønske om å skaffe seg noe og til slutt det amerikanerne kaller «call to action» – puffet som skal få deg til å handle. Det er selvfølgelig ikke alltid at alt skjer i denne rekkefølgen, men det kan være lurt å sjekke om du har fått med alle elementene i teksten din.

Les mer i Christine Calverts Skriv så det selger!. Boka er også tilgjengelig som e-bok. Den kan kjøpes i de fleste nettbokhandlere i landet, for eksempel Ark, Norli og Haugenbok.

Les mer fra Christine Calvert på Tekstdoktor.

0 kommentar(er).

Takk! Din kommentar vil nå bli moderert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.
Obligatoriske felt er merket med *