Lukk

Storsatsing på digital juss

Når Juridika lanseres ved årsskiftet, samles alle forlagets juridiske fagbøker og fagtidsskrifter på samme plattform.

juridika-bloggbanner2

Et godt hjem for litteraturen og forfatterne

Prosjektleder for Juridika, Camilla Klevan, gleder seg til å lansere nye funksjoner og nytt innhold i høyt tempo i tiden som kommer. Hun mener Universitetsforlaget forvalter Norges beste jusslitteratur. Nå tar forlaget den inn i framtiden.

– Vi i Universitetsforlaget er veldig stolte av jusslitteraturen vår. Vi ønsker å gi norske jurister det aller beste verktøyet og skape et godt hjem for litteraturen og forfatterne våre også i årene som kommer.

camilla klevan_universitetsforlaget
Camilla Klevan, redaksjonssjef i Universitetsforlaget. (Foto: Håkon Pagander)

Klevan er jurist selv, og ser det som et stort privilegium å jobbe med porteføljen som blant annet omfatter arven etter Johs. Andenæs, Ragnar Knophs oversikt over Norges rett, Torstein Eckhoffs rettskildelære og Magnus Matningsdals straffelovkommentar, for å nevne noen få.

Gradvis inn i det digitale

Selv om digitaliseringen nå ser ut til å skyte fart i jussbransjen, understreker Klevan at digital juss ikke er et nytt fenomen. I 2008 lanserte Universitetsforlaget tjenesten kommentarutgaver.no. Denne startet forsiktig med en ajourført versjon av kommentarutgaven til tvisteloven (Schei, Bårdsen, Nordén, Reusch og Øie). I dag finner du 37 kommentarutgaver og 66 andre juridiske fagbøker på tjenesten.

– Juristene har vært digitale lenge, faktisk helt siden 1983, da Lovdata for første gang ga oss digitale rettskilder. Likevel blir jurister gjerne oppfattet som temmelig tradisjonelle, og det er ingen tvil om at jurister flest har et nært forhold til papirbøkene sine. Nå ser vi at dette bildet endrer seg.

Digitale domstoler stiller nye krav

En av årsakene til at interessen for digitalisering er stor i advokatbransjen, er at domstolene er i ferd med å bli heldigitale. Markedet er åpent for digitale løsninger i en helt annen grad i dag enn for bare kort tid siden.

– Det hører vi når vi snakker med kundene våre. Vi ser det også på tallene; vi selger rett og slett færre papirbøker og flere digitale tilganger på kommentarutgaver.no. Juristene er nok i ferd med å for alvor oppdage hvor mye mer effektive de blir med digitale verktøy.

Klevan tror kundene setter stor pris på at kommentarutgavene holdes ajourført av forfatterne, og at alle kommentarutgavene, alle fagbøkene og alle de 13 jusstidsskriftene nå kommer til å ligge på samme sted.

– Litteraturen kommer til å være oppdatert og søkbar, og det vil være en helt ny bredde i innholdet.

Smarte og effektive løsninger

Klevan forteller at nyheten om en ny digital plattform allerede er luftet for utvalgte kunder, og det er ingen tvil om at dette er noe de ønsker seg.

– Det har vært veldig gøy å vise skisser til kundene våre! De trenger litteraturen vår. De er glade for å se at de finner stadig mer på ett sted, at plattformen er enkel å bruke, og at de kan ta innholdet med seg overalt, sier Klevan.

Ikke minst ser mange firmaer gevinst i at tjenesten gir smarte og effektive løsninger for hver enkelt bruker, og at man kan bruke mindre tid på administrasjon av biblioteker.

– Samtidig får vi masse gode ideer til videreutvikling. Det er veldig gøy at vi nå kan svare at «det er en god idé, det skal vi prøve å få til!».

Forlaget har spurt noen av sine samarbeidspartnere: Hva kommer juristene til å like best ved Juridika? Her er svarene deres.

Erik Johan Worsøe Eriksen_Universitetsforlaget

Designeren

Først vil de sette pris på å få alle jusstitlene – både bøker og tidsskrifter – presentert på en enkel og oversiktlig måte. Etterhvert, når verktøyet blir ferdigutviklet med fullstendig integrering mellom blant annet lovens kilder og ajourførte lovkommentarer, regner jeg med at jurister av alle slag vil elske å arbeide direkte i løsningen. De vil oppleve å ha alt de trenger samlet i ett enkelt skjermbilde som de selv kan tilpasse egne preferanser.
Erik Johan Worsøe Eriksen, seniordesigner i Anti

Christer Viksaas Grandal og Stella Oskarsdottir Wehrmann_Universitetsforlaget

De kommersielle konsulentene

Det viktigste ved Juridika er det gode juridiske innholdet og de dyktige forfatterne knyttet til Universitetsforlaget. Forfatternes kompetanse er i fokus og kommer tydelig frem i tjenesten.

Christer Viksaas Grandal og Stella Oskarsdottir Wehrmann, kommersielle konsulenter i Scale AS

Merete Nygaard_Universitetsforlaget

Teknologigründeren

På Juridika vil alle relevante juridiske kilder være samlet på ett sted. Det er enkelt å navigere mellom dem og finne frem til kildene man trenger. Når alle juridiske kilder blir digitale, vil utarbeidelse av juridiske utdrag bli en lek! Det skader heller ikke med et friskt og brukervennlig design!
Merete Nygaard, advokat og grunnlegger av Lawbotics

Susanne_Mysen_H
(Foto: Jo Michael)

Kunnskapsforvalteren

Når alt juridisk materiale samles i én base, blir det enklere for sluttbrukeren å finne relevant informasjon. I Juridika finner vi artikler, fagbøker og lovkommentarer i samme base på en oversiktlig og brukervennlig måte. Vi ser fram til å ta basen i bruk hos oss.
Susanne Mysen, bibliotekleder i Advokatfirmaet Wiersholm AS

Katharina Andresen

Interaksjonsdesigneren

Vi legger vekt på søk og historikk, slik at juristene enklere vil kunne finne litteratur som beskriver rettstilstanden på et gitt tidspunkt. Jeg tror også juristene kommer til å like at tjenesten vil bli tilgjengelig på mobil og nettbrett, siden vi har sett at det er behov for å kunne gjøre kjappe oppslag i litteraturen når man ikke har PC tilgjengelig.
Katharina Andresen, interaksjonsdesigner i Knowit

Forlagssjefen

Jeg tror juristene vil elske at Juridika både er så enkel og så rik på en gang. Et fantastisk fagunivers under en tiltalende og brukertilpasset overflate.
– Hege Gundersen, forlagssjef i Universitetsforlaget

0 kommentar(er).

Takk! Din kommentar vil nå bli moderert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.
Obligatoriske felt er merket med *