Boken som forandret rettsvitenskapen «Kvinnerett» ble i 2008 kåret av Dagbladet til etterkrigstidens viktigste bok i rettsvitenskap. Det er det gode grunner til.
Kjøkkenbordantropologen som satte Norge på kartet Marianne Gullestads «Kitchen-table Society» er en skildring av unge arbeiderklassekvinner. I dag er den et vitnesbyrd om en livsverden som forsvant.
Landets viktigste bok i etterkrigstiden «En del elementære logiske emner» er intet mindre enn logisk verneplikt for alle studenter i demokratiets tjeneste, skriver Bernt Hagtvet.
En vennlig, moralsk kritikk «Hvis du er i tvil, så unnlat å påføre pine,» skrev Nils Christie i «Pinens begrensning». Klarere kan det ikke sies.
Et fagfelt ingen blir fullt utlært i Det er i nervesystemet som i livet ellers: Alt henger sammen med alt, skriver Lasse Pihlstrøm om far og sønn Brodals «Sentralnervesystemet».
Norsk litteraturhistorie som svamp En bauta over noe så levende og foranderlig som litteraturen – hvordan er det mulig? Fordi boka suger til seg og drypper, skriver Ola Harstad.
Det viktigste som skjer i et barns liv Barndommen legger føringer for framtida, men er også vesentlig i et her-og-nå-perspektiv. «Barns språkutvikling» tar begge deler på alvor.
Klassikeren om nomadens frihet Fredrik Barths klassiker «Nomads of South Persia» er en perle av smittende feltarbeidsglede, skriver Thomas Hylland Eriksen.
Grunnbok gjennom generasjoner Gunn Imsens klassiker er mer enn en grunnbok. Den er et uttrykk for hvordan et aktivt faglig liv kan leves, skriver Tine S. Prøitz.