Lukk

Tips til ferske bachelorstudenter!

Som fersk student henger du i stroppen. Du må skape gode lesevaner, finne rett studieteknikk og få maks ut av forelesningene. For å lykkes må du også fikse livet utenfor forelesningssalen. Hvordan spise godt på budsjett? Hvor finnes de billigste bøkene og treningstilbudene? Og hva skjer hvis du blir syk?

Bachelorboka - Bjørn Rune Lie - Universitetsforlaget3
Fra «Bachelorboka». Illustrasjon: Bjørn Rune Lie.

Bachelorboka er en overlevelsesguide for studenter, og inneholder alt du trenger å vite om studieteknikk, frister, regler – og alt som skjer utenfor studiene. Her er noen tips til hvordan du får kronene til å rekke lengst mulig:

Semesteravgift og studentsamskipnader

Samskipnad er et artig ord – som betyr noe i retning av et forbund eller en organisasjon som har et felles formål. Uansett, alle læresteder MÅ ha en studentsamskipnad. Denne skal ta seg av alt det lærestedet ikke hjelper deg med: mat, bolig, barnehager, osv. På en måte gjør samskipnaden det samme for deg som student som kommunen gjorde for deg da du bodde hjemme.

Semesteravgiften du betaler går til samskipnaden. Men staten spytter også i en del penger, slik at samskipnaden skal ha mulighet til å sørge godt for deg. Det er derfor studentene med jevne mellomrom krever at staten skal bidra til bedre helsetilbud eller flere studentboliger – studentene kan ikke betale alt selv. I tillegg til boliger kan du få disse tilbudene:

Spisesteder

I gamle dager var maten på studentkafeene verre enn i militæret – uformelige biter av kjøtt og vasne grønnsaker badet i brun saus. Eller den fryktede spagetti bolognesen som sendte mang en student til toalettet, ropende i den store mikrofonen. Dette har heldigvis forandret seg. Studentkafeer og restauranter serverer god og billig mat, og mange har oppdaget at både eksotisk mat og sunn bondekost kan selges til kresne studenter – bare den er bra og billig.

Barnehager

Å skaffe deg barn er kanskje ikke det første du tenker på som bachelorstudent. Med det kan fort skje, og det er i grunnen ganske kult å ha barn mens man studerer. Ikke noe stress med henting og bringing, du er fleksibel på tid. Du kan få utsettelse på lån og eksamensfrister. Du er ung, og full av energi som du kan bruke på barnet. Og du får billig studentplass i studentbarnehagen, der barnet ditt blir forsket på av ivrige psykologistudenter.

Fullt så lett er det kanskje ikke. Men mange læresteder har et veldig godt barnehagetilbud, og samskipnadens barnehager er kjent for å være bra. Du må passe på søknadsfristene – og du må ha betalt semesteravgiften for å kunne søke. Du må også kunne vise til normal studieprogresjon, disse barnehagene er ikke for gratispassasjerer. Men de pleier å være fleksible om du skulle være litt forsinket.

Bokhandel

Pensumbøkene skal kjøpes et sted, hvis du ikke låner dem på biblioteket eller får kjøpt dem brukt av eldre studenter (sjekk oppslagstavlene). Bokhandelen til samskipnaden skal ha alle pensumbøkene, eller kunne skaffe dem på kort varsel. De har også alt av kompendier, oppgavehefter, osv., og selvsagt penner og notatbøker. Det er her du bruker den første store biten av studielånet ditt.

På studentbokhandelen er det mye spennende. Ta en tur rundt i hyllene og sjekk ut fagene du ikke skal studere. Her kan det dukke opp titler som forandrer ditt liv – blikket faller på en bok som heter Anti-Ødipus, og du er solgt til filosofien!Bachelorboka - Slik lykkes du som student - Maasø - Asbjørnsen - Universitetsforlaget

Treningstilbud

Det finnes mange tilbud til deg som er interessert i workout, spinning og andre kroppslige aktiviteter. I stedet for å betale en formue på SATS– og glemme å trene mens Avtalegiroene fortsetter å tappe kontoen – kan du trene for en billig penge på samskipnadens treningssentre. Her vil du finne svømmehaller og treningsapparater, og ha mulighet til å låne haller og baner. Studentidretten tilbyr også massasje, fysioterapi, kostholdsveiledning,yoga og en rekke kurs til en brøkdel av prisen på det private markedet. Bare her sparer du inn semesteravgiften, samtidig som du investerer i helsa di. Dette er noe av det lureste du kan bruke fritiden på – vi garanterer FUDS! (Fritid Uten Dårlig Samvittighet – les mer i kapittel 2 av Bachelorboka).

Helsetilbud

Som student er det mye som skjer i livet ditt, både faglig, sosialt og mentalt. Selv om mye annet kan stå i fokus, er det viktig å huske at du må ta vare på deg selv. Føler du deg syk og elendig? Hvordan er humøret, er du ofte deprimert? Føler du behov for å snakke med noen? Vondt i en tann? Gå til lege, psykolog eller tannlege. Eller snakk med en prest.

Ulike læresteder har forskjellige tilbud. Ved Universitetet i Oslo er det gratis legetjeneste midt på campus til alle studenter som har betalt semesteravgift. På de fleste andre læresteder er det mer vanlig å benytte seg av en privat fastlege og betale vanlig takst, og få refusjon av studentsamskipnaden på hele eller deler av beløpet i etterkant. Det er viktig at du husker å få legen til å fylle ut Folketrygdens kvitteringskort, og at denne sendes til samskipnaden.

Kanskje har du flyttet til et nytt sted? Da er det viktig at du skifter fastlege så fort som mulig. Det er fint å ha dette i orden før du blir syk. Dette kan du gjøre enten ved å ringe fastlegetelefonen 810 59 500, eller så kan du ordne det selv via internett på MinFastlege på www.nav.no. Det er verdt å merke seg at bytter du fastlege, er det ikke sikkert du kan bytte tilbake til din forrige fastlege hvis du skulle flytte hjem igjen.

Mange studenter opplever ensomhet, angst eller depresjoner i løpet av studietiden. Da kan det være lurt å snakke med noen. De fleste læresteder har gode tilbud for studentene på dette området. Det er som regel billig eller gratis. Kanskje du også ønsker religiøse konsultasjoner? Oslo, Bergen, Trondheim og Kristiansand er noen av stedene hvor du finner prest på campus. Ellers finnes det mange kirker rundt om, og tilhører du andre trossamfunn, så se hva nærmiljøet har å tilby.

Tannlegetjenesten for norske studenter er ikke den beste, økonomisk sett. Riktignok kan du få refusjon for tannlegeutgifter fra noen studentsamskipnader, og på Universitetet i Oslo er det et eget tannlegesenter. Der er imidlertid køene lange, og inntaket for nye pasienter er faktisk ofte stengt. Da kan det være lurt å finne en privat tannlege istedet, mange av disse har studentrabatter. Du kan også bli behandlet svært billig av tannlegestudenter ved Odontologisk fakultet. Da gjør du fremtidens tannleger en tjeneste, og sparer penger samtidig.

Flere tips til studentlivet, og uunnværlige studieteknikker finner du i Bachelorboka. Slik lykkes du som student av Arnt Maasø og Dag Asbjørnsen.

 

0 kommentar(er).

Takk! Din kommentar vil nå bli moderert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.
Obligatoriske felt er merket med *