Det er viktig å lede sin egen karriere kontinuerlig, ikke bare når krisen rammer, mener forfatter Agnethe Ellingsen.
– Vi må fornye oss kontinuerlig
Hvem: Agnethe Ellingsen, forfatter og karriere- og lederveileder med utdannelse innen teknologi, ledelse og strategisk design for innovasjon.
Aktuell med: Karrieredesign. Meningsfull karriere i et foranderlig arbeidsliv – en bok om hvordan du kan forstå og utvikle karrierer.

– Hvorfor er boka di viktig?
– Fordi arbeidslivet endrer seg hele tiden. Da må vi tilpasse oss hvis vi skal være relevante og attraktive. Vi må fornye oss kontinuerlig og være opptatt av livslang læring. I denne boka prøver jeg å gi noen verktøy og en prosess som kan hjelpe oss med dette gjennom en livslang karriere.
– Hva har drømmeleseren din forstått når hun har lest siste side?
– En leser som ønsker å lede sin egen karriere, har forhåpentligvis fått mer innsikt etter å ha lest boka, og kanskje funnet en karrierevei videre som gir mening. Jeg håper også hun får en forståelse av hvorfor det er viktig å lede sin egen karriere kontinuerlig, og ikke bare være opptatt av den når krisen rammer.
I tillegg håper jeg at leseren har lært seg en innovasjonsprosess og kreative tilnærminger som hun ikke bare kan bruke på egen karriere, men også på andre områder. Ved å trene på denne prosessen kan leseren omdanne denne kunnskapen til en kompetanse og ressurs som er veldig etterspurt i arbeidslivet.
Boka mi er også rettet mot karriereveiledere og ansatte innen HR. Jeg håper karriereveiledere ser at de kan bruke denne metoden i veiledningen sin, og at dette er en morsom måte å jobbe med karriere- og kompetanseutvikling av ansatte på.

– Hva leser du selv akkurat nå?
– Jeg har en stabel med bøker som har ligget på vent mens jeg har jobbet med Karrieredesign. Akkurat nå koser jeg meg med Peak: How all of us can achieve extraordinary things av Anders Ericsson og Robert Pool.
– Hva er favorittordet ditt?
– Oj, det er jo mange ord jeg liker. Jeg tror jeg vil si «nysgjerrighet». Jeg har et uttrykk jeg bruker mye: «Du skal være mer interessert enn interessant.» Hvis vi er mer interesserte i og nysgjerrige på verden og menneskene rundt oss, kan vi også utvikle våre empatiske evner. Ved å prøve å forstå andres virkelighet og sette oss inn i deres verden kan vi også lære mye om oss selv.
– Hva er din favorittfagbok?
– Her er det utrolig mange gode, og flere jeg stadig kommer tilbake til. Det er vanskelig å velge bare én. Men jeg liker godt Daniel Kahnemans Tenke, fort og langsomt.
– Hvilken nålevende eller død person ville du helst skrevet fagbok sammen med?
– Da velger jeg meg Hermina Ibarra, professor i organisasjonsatferd ved London Business School som blant annet at gitt ut bøkene Act Like a Leader, Think Like a Leader og Working identity.
– Hva gjør deg mest fornøyd akkurat nå?
– Jeg er veldig fornøyd med å være ferdig med Karrieredesign. Det har vært en lang reise, og nå ser jeg fram til å få mer tid med familie og venner, og ikke minst få trent mer.
– Og hva gjør deg mest opprørt?
– Urettferdighet. Det kan være urettferdig behandling av ansatte, for eksempel ulik lønn for likt arbeid, diskriminering og favorisering. Jeg er en tålmodig og rolig sjel, men når noe er urettferdig, kommer jeg fort på banen.
Les mer om boka og bestill den her!